Над 970-те кухни за бедни в Германия помагат на хората, които

...
Над 970-те кухни за бедни в Германия помагат на хората, които
Коментари Харесай

Новата бедност в Германия: социалните кухни изнемогват

Над 970-те кухни за небогати в Германия помагат на хората, които разполагат с прекомерно малко. Всеки човек, който потвърдено се намира в потребност, може да се възползва от услугата за безвъзмездна храна. Все повече хора са нуждаещи се, а в това време все по-малко компании вършат дарения за обществените кухни - поради инфлацията и големия брой бежанци от Украйна. Затова и се чуват апели за помощ от страна на страната.

Фактът, че доста небогати хора към този момент не са в положение да си разрешат все по-скъпата храна, може да се види в берлинския квартал Кьопеник. Пред почитател клуба на тима от Първа Бундеслига  " Унион Берлин "  се е образувала опашка от чакащи. Това място се е трансформирало в пункт за разпределяне на храна. 

След дълги съмнения и със позор в душата Денизе Лауер е пристигнала тук за пръв път през днешния ден. " Исках да опитам, само че преди не се осмелявах ", споделя тя срамежливо. " Заради високите цени на храните стана все по-трудно със сина ми да свързваме двата края ", изяснява самотната майка. Събрала цялата си храброст, тя към този момент чака кошницата с храна за 1,50 евро. Всеки би трябвало да заплати тази такса.

Фен клубът на футболния тим " Унион Берлин " е трансфорат в пункт за разпределяне на храна на бедниСнимка: Volker Witting/DW

Според Федералната статистическа работа цените на храните в Германия са нарастнали с съвсем 15% на годишна база, а инфлацията е скочила със 7,3 %. Много хора към този момент не разполагат с задоволително пари, което е една от аргументите да нараства ползата към така наречените хранителни банки. Броят на хората, които ги употребяват, се е нараснал повече от два пъти след началото на войната в Украйна.

Карол Зееле, управител на пункта за разпределяне на храна в Кьопеник, споделя за Дв следното: " Преди войната всеки вторник сме приемали най-много по 340 нуждаещи се. Днес те постоянно са доста над петстотин. " Миналия петък са били тъкмо 564 души, добавя Рита Хирш, която води точна статистика за посетителите.

След войната в Украйна всичко се е трансформирало

Заради войната имаме от ден на ден клиенти, споделя Зееле. " За благополучие към момента не ни се е налагало да стопираме приема на хора ", добавя той. Онези, които могат разполагат с нужните документи, доказващи, че са в потребност, могат да получат помощ. Въпреки това доста обществени кухни са понижили количеството храна в порциите. А някои даже са прекратили да одобряват нови нуждаещи се клиенти.

Преди 30 години Сабине Верт основава първата хранителна банка в ГерманияСнимка: Berliner Tafel e.V.

Тетиана Кудина е избягала от войната в Украйна. Синът и брачният партньор ѝ към момента живеят в Киев. Украинката идва в обществената кухня всеки вторник с другия си по-малък наследник. " Така мога да спестя доста пари ", споделя тя. Тук се среща и с германци и украинци, с които може да обменя хрумвания. 

През 1993 година дами основават първата хранителна банка (Tafel) в Берлин. Днес в страната работят стотици пунктове за разпределяне на храна, които обслужват към два милиона души - по информация на самите банки. Местните сдружения се финансират посредством дарения на пари и храни. Подкрепят ги огромни хранителни компании като " Реве ", " Лидл " и " Алди ". Те им подаряват непотребната храна или питателните артикули, които имат дребни недостатъци, които другояче би трябвало да изхвърлят.

За бедните в богата Германия

Социалните кухни оказват помощ на хората в потребност. Човек се счита за безпаричен, в случай че разполага с по-малко от 60% от междинния чист приход. В Германия в тази категория попадат към 13 милиона души.

Рита Хирш води точна сметка за обслужените от хранителната банка нуждаещи сеСнимка: Volker Witting/DW

От известно време насам даренията на храни понижават, заяви Федералната асоциация на питателните банки в отговор на питане от Дъждовни води. Новоизбраният ръководител на организацията Андреас Щепун обяснява, че аргументите за това са няколко: " Едната от тях е, че супермаркетите към този момент си вършат по-точни сметки и гледат да изхвърлят допустимо минимум храна. По принцип приветстваме това, тъй като постоянно считаме, че е добре питателните боклуци да бъдат сведени до най-малко. И все пак сега питателните банки имат нужда от повече хранителни дарения, с цел да могат да подкрепят по-големия брой нуждаещи се. "  

Щепун смята, че самостоятелните от страната благотворителни организации, разпределящи храна, се намират в изключително състояние: " Политиката би трябвало да извършва отговорностите си. Ние не можем да покрием това, което и страната не може ", споделя той. 

Денизе Лауер, младата жена, която към този момент е клиент на организацията, е била сюрпризирана най-много от едно нещо: " Страхотно е, че хората вършат това непринудено ". Тя ще се върне още веднъж, тъй като поддръжката на питателните банки с техните 60 000 доброволци за нея е голяма помощ в тези сложни времена.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР